История на телемедицината

История на телемедицината

Противно на общоприетото мнение, телемедицината не е нова практика. Всъщност концепцията за телемедицината е от 19 век! Това, което започна като няколко болници, които искат да достигнат до пациенти в отдалечени места, се превърна в интегративна система в целия континуум на грижите. Историята на телемедицината ще разкрие как стигнахме до мястото, където сме днес.

Телемедицина през 19 век
Създаването на телемедицина започва със създаването на телекомуникационната инфраструктура, която включва телеграфа, телефона и радиото. Пострадали от наранявания, използвайки телеграфа по време на Гражданската война, в допълнение към поръчката на медицински консумативи и консултации. Това се счита за най-ранното възприемане на телемедицинската технология.

До 1879 г. доклад на Lancet обсъжда как използването на телефона може да намали броя на ненужните посещения в офиса. Това беше само началото на това, което би било трансформация на грижите за пациента.

Телемедицина през 20 век
През 1922 г. д-р Юго Гернсбек представя теледактила в научно списание. Гернсбек прогнозира, че това сензорно устройство за обратна връзка ще позволи на лекарите да виждат пациентите си през телевизионен екран и да ги докосват от километри с оръжие на робота.

Първите радиологични изображения са изпратени по телефон между двама медицински работници в два различни здравни центъра в Пенсилвания до 1948 г. Здравните центрове са били на разстояние един от друг на 24 мили! Тогава през 1959 г. лекарите от Университета в Небраска предаваха неврологични прегледи в кампуса на студенти по медицина, използвайки двупосочна интерактивна телевизия. Пет години по-късно е изградена телевизионна връзка със затворен кръг, която позволява на лекарите да предоставят психиатрични консултации на 112 мили в държавната болница Норфолк.

Телемедицина днес
Днес повечето хора имат достъп до основни телемедицински устройства като мобилни телефони и компютри. С подобрена достъпност, хората в селските райони и оживените градски райони могат да се свързват с доставчик с лекота. Медицинските изделия за домашна употреба позволяват на полагащите грижи да наблюдават всичко – от жизнените органи до нивата на глюкозата. Лекарите могат да събират основна медицинска информация и да поставят диагноза, без пациентите да стъпят на крак в лекарския кабинет.

До 2020 г. се очаква телемедицината да бъде индустрия на стойност 35 милиарда долара и да бъде наложителна част от съвременните здравни услуги. Историята на телемедицината показва, че сме стигнали толкова далеч от мястото, от което сме започнали, и все още имаме дълги пътища.