Какво е телемедицина

Какво е телемедицина

Инструмент, който прави здравеопазването по-достъпно, рентабилно и увеличава ангажираността на пациента – е телемедицината. От дебюта си в края на 50-те години, напредъкът в телемедицината допринесе за възрастните хора и местоположението им. В допълнение, пациентите, които пребивават в селските райони, които преди това са имали затруднения с достъпа до лекар, сега могат бързо и безпрепядствено да получат нужната медицинска помощ.

Лекарите и пациентите могат да споделят информация в реално време само и единствено чрез компютъра си. И дори могат да виждат и заснемат показания от медицински изделия на далечно място. Използвайки софтуер за телемедицина, пациентите могат да видят лекар за диагностика и лечение, без да се налага да чакат за среща. Пациентите могат да се консултират с лекар в комфорта на дома си.

Концепцията за телемедицината и телездравето може да бъде все още нова за доставчиците и лекарите предвид особено бавното възприемане на технологиите в здравеопазването.

Въпреки това, непрекъснатият напредък в технологиите и иновациите в здравеопазването значително разширява използваемостта му. Нещо повече, търсенето на ново поколение технично разбрано население настоя за бързото му приемане поради удобството, икономията на разходи и интелигентните функции, които носи.

Сега е въпрос на време здравната система, медицинската група, доставчиците и дори практикуващите соло да интегрират телемедицината като част от предлаганите от тях медицински услуги.

Какво е телемедицина здравеопазване
Телемедицината е просто дефинирана като „отдалечена доставка на здравни услуги“. Има 3 често срещани вида телемедицина, които включват, но не само:

Интерактивна медицина – която позволява на пациентите и лекарите да комуникират в реално време, като същевременно поддържа спазването на HIPAA
Store and Forward – което позволява на доставчиците да споделят информация за пациента с практикуващ на друго място.
Отдалечен мониторинг на пациентите – който позволява на отдалечени лица да наблюдават пациенти, които пребивават у дома, като използват мобилни медицински устройства за събиране на данни (например кръвна захар или кръвно налягане)
Как се настройва телемедицината?
За доставчика може да бъде просто или сложно да приложи телемедицината в своята практика. За практикуващи соло и клиника повечето просто изискват основен софтуер за видеоконференции, съвместим с HIPAA, за да започнат да предоставят консултации по телемедицина.

За доставчиците, които искат да имат по-цялостно решение за виртуална клиника, те трябва да разгледат съществуващия си работен процес и да включат софтуерното решение за телемедицина в своята практика. Обикновено този софтуер трябва да има чакалня, EHR и функция за плащане.

За голяма медицинска група или болници те обикновено изискват индивидуално телездравно решение, за да се впише в съществуващия работен процес, за да намали прекъсването на приемането на телемедицината като по-трудно да обучи голям брой лекари, които да променят поведението си.

Освен софтуерната част е препоръчително доставчикът да извърши надлежна проверка на правилата за телекомуникацията и политиката за възстановяване на разходите за своята държава.

Организациите ще трябва да се променят оперативно и да имат познания за регулациите, законосъобразността и технологичните аспекти на прилагането на телемедицината. Много организации решават да си партнират с телемедицинска компания, за да улеснят прехода и прилагането.

Как се провежда?
Телемедицината се провежда по много начини. Най-основното  обикновено е видео разговор (както обикновено правите със семейството и приятелите си), но повечето страни изискват осигурен инструмент за видеоконференции, съвместим с HIPAA, така че телемедицинската компания като VSee също предоставя този вид сигурно и лесно за използване решение за доставчици ,

Съществуват и някои телемедицини, които се провеждат с преносими телемедицински комплекти, които включват компютър и мобилни медицински устройства, като ЕКГ или монитори за жизнени знаци. Дигиталните камери с висока разделителна способност са достъпни и за лекарите, които изпращат подробни медицински изображения на специалисти.

И накрая, има здрав телемедицински софтуер, който позволява всичко – от съхранение на данни до видеоконференции на живо. Като цяло има много иновативно оборудване за телемедицина, което отговаря на различните нужди на пациентите днес.